Mjesta u našem okruženju koja treba vidjeti


Posjetu Jadranskom brodogradilištu Bijela neizostavno morate upotpuniti obilaskom jedinstvenih lokacija koje se nalaze u našem neposrednom okruženju. Bez obzira da li ste zainteresovani za prirodne ljepote, istoriju, kulturu, umjetnost, ili jednostavno za odmor - Boka Kotorska, Crna Gora i obale južnog Jadrana sigurno će vas oduševiti svojom ponudom!

Prirodne ljepote


Boka Kotorska, nevjesta Jadrana, jedan je od najljepših zaliva na svijetu. Jedinstveni spoj mora i planina ostaviće vas bez daha, a pohod ka sjeveru Crne Gore uvjeriće vas da nigdje na svijetu ne postoji toliko ljepote koncentrisane na tako malo prostora. Ipak ostavite i nekoliko slobodnih dana u rezervi - sigurni smo da ćete brzo uvidjeti da ima još toliko toga što se jednostavno ne smije propustiti.

Istorija


Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu istoriju – od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Vizantije, srpske srednjovijekovne države, do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austrije. Svi su imali ambicije da njome gospodare, ali su umjesto toga svi ostavili ovdje svoje građevine, spomenike, crkve, arhitektonska i umjetnička remek-djela.

Tradicija i kultura

Pomorstvo je bila osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu Boke Kotorske. U XVII i XVIII vijeku Boka je imala preko 300 brodova duge plovidbe i do 300 manjih, koji su godišnje zarađivali 200.000 mletačkih zlatnika. Peraštani su u XVI vijeku imali pomorsku školu na glasu, a u njoj su školovali mornare i za ruskog cara Petra Velikog. Brojni muzeji i narodni običaji čuvaju uspomene na stara vremena i uticaje različitih naroda i kultura koje su prohujale ovim prostorom.

Turizam


"Najmlađa država na svijetu" je posljednjih nekoliko godina postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Nagli uspon turističke popularnosti doveo je do promjena ka održivom i ekološkom razvoju države. Brojni investitori iz čitavog svijeta odlučili su se za ulaganja u turističke kapacitete Crne Gore, tako da se ponuda sve više usmjerava ka elitnom turizmu, mada ni druge kategorije gostiju nisu zapostavljene.

Najvažniji lokaliteti u okruženju

Obzirom da bi lista lokacija koje možemo preporučiti za obilazak bila preduga, na Web prezentaciji Jadranskog brodogradilišta Bijela smo postavili izbor tekstova i fotografija o najvažnijim lokacijama na slijedećim stranicama:

Brojne druge internet prezentacije sadrže ogromnu količinu informacija o lokacijama u našem okruženju, a adrese nekih od njih možete pronaći i na strani 'Korisni linkovi'.