Sajam SMM 2012 - Hamburg, Nemačka

20. septembar 2012.

Sajam SMM koji se održava svake dvije godine još jednom je pokazao da je izuzetna platforma za Jadransko brodogradilište Bijela da se predstavi stručnoj međunarodnoj publici, radi susreta sa klijentima i dobijanja novih usmjerenja. Održali smo dosta razgovora, i veoma smo zadovoljni kako je ovaj događaj protekao. Naše učešće na štandu Peter Gast Shipping je tradicionalno dobro primećeno i naš povoljan položaj među njemačkim i drugim klijentima širom sveta verifikovao je status Jadranskog brodogradilišta Bijela, kao pouzdanog i stabilnog partnera za kvalitetan remont brodova.

SMM je impresivno potvrdio svoju poziciju, kao primarni stimulativni događaj pomorske industrije u 2012. godini. Dvadesetpeti međunarodni sajam brodogradnje, mašinske i pomorske tehnologije u Hamburgu je završen 7. septembra, nakon četiri dana različitih događanja, sa 2100 izlagača i više od 50.000 posjetilaca, uključujući i brojne međunarodne delegacije i predstavnike vlasti i naučnih zajednica – ovo je do sada najuspješniji SMM.

Ukupno 90.000 kvadratnih metara izložbenog prostora je bilo na raspolaganju za kompanije. Više od 30 zemalja predstavilo je svoje aktivnosti u nacionalnim paviljonima.

Izlagači su predstavili najnovija događanja u međunarodnoj industriji brodogradnje. Među izlagačima su glavna brodogradilišta vodećih zemalja, tržišni lideri u snabdijevanju pomorske industrije, kao i malih i srednjih preduzeća koja nude nova dostignuća u tehnologiji i proizvodima.

Najveća grupa posjetilaca je bila iz brodovlasničkih i brodarskih kompanija, zatim slijede proizvođači mašina i postrojenja. Pomorske vojna industrija se nalazi na četvrtoj poziciji. SMM 2012 je imao 35% svojih trgovinskih posjetilaca iz inostranstva, do dva procentna poena više u odnosu na prethodni SMM. Udeo posjetilaca iz Azije je udvostručen u odnosu na SMM 2010, i sada je iznosio 16%.

SMM ima raznovrstne program podrške, sa oko 150 konferencija, sastanaka, radionica i prijema. Četiri velike međunarodne konferencije o ključnim temama iz industrije su sve vreme bile dobro posećene, što je dovelo do živih i plodnih diskusija, uz isticanje mogućih rješenja za goruća pitanja pomorske industrije.

Vidimo se na SMM 2014 !