Šta još treba vidjeti u Crnoj Gori?


Na samom jugu velikog plavetnila Jadranskog mora, u njedrima balkanskih planina, smještena je Crna Gora. Ova ljepotica divlje prirode obasuta je superlativima kakve bi svi poželjeli. Na malom prostoru okupili su se: more sa predivnim plažama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i gorostasne planine. Takva ljepota oduzima dah vać pri prvom susretu, i svaki putnik vječno ostaje zaljubljen u Crnu Goru.


Crnogorsko primorje

Gradovi na Crnogorskoj obali će vas sigurno osvojiti svojim šarmom, raznolikošću i mediteranskim mirisima. Od Ulcinja (koji je nekad bio gusarsko mjesto, danas predstavlja turistički raj), Bara (grad prepun istorijskih spomenika, sa novim modernim gradskim jezgrom, lukom, marinom, hotelima), Budve (koja od Buljarice preko Petrovca i Svetog Stefana, pa sve do Jaza, predstavlja turističku metropolu Crne Gore), preko Tivta (divnog i mirnog gradića), Kotora (koji je pod zaštitom UNESCO kao kulturno umjetničko blago), sve do Herceg Novog (neodoljivog turističkog grada punog zelenila, cvijeća, stepenica i predivnih istorijskih objekata) svaki grad je priča za sebe. U svakom gradu možete naći restorane sa domaćom hranom i ribljim specijalitetima, kafiće sa divnim terasama i odličnim koktelima, hotele sa prijatnim osobljem i nezaboravnim pogledom na more. Nigdje nećete vidjeti ljepši zalazak sunca, eksploziju boja i emocija, kontraste planina i mora - kao na crnogorskom primorju.

Ako jednom posjetite crnogorsko primorije, uvijek ćete se rado vraćati!


Opširnije priče o mjestima u neposrednom okruženju Jadranskog brodogradilišta Bijela pročitajte na stranama "Boka Kotorska", "Herceg Novi" i "Kotor".


Planinski masivi Crne Gore

Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je jos 1952. proglasen nacionalnim parkom. Nacionalni park Durmitor se proteže od planinskog masiva Durmitor, sa kanjonima Tare, Sušice i Drage, pa do kanjonske doline Komarnice. Gorostas Durmitor obiluje impozantnim planinskim vrhovima i mnogobrojnim ledničkim jezerima koja su okružena bogatim četinarskim šumama. Brze i bistre rijeke podarile su Durmitoru velelepne kanjone, među kojima se ističe kanjon Tare kao jedan od najljepših na svijetu. Raznovrsna flora i fauna Durmitora privlači mnoge zaljubljenike u prirodu. Durmitor je uvršten u Svjetsku prirodnu baštinu (World Natural Heritage).

Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare, drugi je po veličinini na svijetu, odmah iza Kolorada. Vjekovima je ova "Suza Evrope" dubila ovo umetničko djelo neprocjenjive vrijednosti, stvarajući tako brojne tjesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare ostavljaju utisak bajkovitih predjela. Obale rijeke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju šume crnog bora, čija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rijeka izaziva turiste avanturističkog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareći njenim nemirnim tokom. Rijeka Tara i njen kanjon proglašeni su za Svjetsku prirodnu baštinu (World Natural Heritage).

Kanjon Pive je karakterističan po tome što je silom ljudske ruke izmjenjeno dijelo prirode. Ipak, ovo umnogome ne narušava suštinu i ljepotu rijeke i kanjona. Izgradnjom hidroelektrane (1975. god.) i brane Martinje stvoreno je veštačko Pivsko jezero. Jezero je na nekim mestima duboko i preko 200 m, a dugo je 45 km. Rijeka Piva je iznimno čista a voda je konstantno pitka, pa se Pivsko jezero smatra se najvećim rezervoarom pitke vode na svijetu. Brana Martinje visoka je 220 metara i spada među najveće brane te vrste u Evropi. Potapanjem dijela kanjona stvoreno je Pivsko jezero, čime je potopljena čitava jedna varošica, Plužine. Varoš Plužine je kompletno izmještena i sagrađena na višoj koti, na današnjoj obali Pivskog jezera. Slično se dogodilo i sa Pivskim manastirom koji je bukvalno prenesen na višu kotu. Njegova izgradnja počela je 1573. godine i trajala sve do 1586. godine. Pivski manastir posjeduje izuzetno bogatu riznicu i vjekovima je predstavljao najvažniji duhovni i kulturni centar ovog područja.


Središnja Crna Gora

Kada se prvi put nađete pred manastirom Ostrog, prva misao biće vam da to nije ljudskih ruku djelo. Ovaj veličanstveni manastir je smješten visoko iznad bijelopavlićke ravnice, uklesan u stijene, koje kao da čuvaju vjekvne tajne ovog svetilišta. Manastir Ostrog je osnovao mitropolit Vasilije u XVII vijeku. Najimpresivniji dio manastira je Gornji Ostrog. Ti su smještene dvije male crkve: gornja crkvica posvećena Svetom Krstu. Druga, donja crkva gornjeg manastira posvećena je Vavedenju Bogorodice. Ostrog posjećuju ljudi svih religija i nacija. Ovo svetilište je jedno od najposjećenijih u hriscanskom svijetu.

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Njegova posebnost i ljepota ogleda se u bogatstvu flore i faune. Skadarsko jezero je značajno stanište vodenih ptica. Rijedak kudravi pelikan je zaštitni znak ovog nacionalnog parka. Prosječna dubina Skadarskog jezera je 6 metara, a kako su neki djelovi dna ispod nivoa mora, na pojedinim mjestima doseže dubinu i do 60 m. Takva mjesta u Skadarskom jezeru nazivaju se "oka". Obala Skadarskog jezera je živopisna i obiluje poluostrvima i zalivima, koji su močvarnog tipa. Skadarsko jezero skriva brojne endemične vrste biljnog i životinjskog svijeta. Krase ga i gorice, mala ostrva obrasla divljim narom, lovorikom i bršljenom. Skadarsko jezero je bogato i kulturno-istorijskim spomenicima koji su rasuti po velikom dijelu ovog nacionalnog parka.

Mala napuštena ribarska naselja koja se nalaze tik uz vodu takođe predstavljaju izuzetno kulturno naslijeđe. Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Nacionalni park Biogradska gora se smjestio između rijeka Tare i Lima, u središtu planine Bjelasica. Pejzaž Biogradske gore ispresecan je brzim potocima, zelenim livadama i bistrim jezerima u kojima se ogledaju stogodišnje šume. Ono što Biogradsku goru čini jedinstvenom je Biogradska prašuma. U samom središtu Biogradska prašuma je unjedrila Biogradsko jezero, najveće ledničko jezero u ovom nacionalnom parku. Biogradska gora obiluje kulturno istorijskim naslijeđem koje čine sakralni spomenici narodnog graditeljstva i arheološki lokaliteti. Mnogobrojni autentični objekti tradicionalne arhitekture u katunima i selima rasuti su po obodu prašumskog rezervata planine Bjelasice.


Izvori tekstova koji su korišćeni, kao i autorska prava nad fotografijama možete pronaći na strani "Impresum".