Gdje se nalazimo? - CRNA GORA


Crna Gora je zemlja u jugoistočnoj Evropi koja leži na obali Jadranskog mora. Graniči se na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom, na zapadu sa Hrvatskom, na sjeverozapadu sa Bosnom i Hercegovinom i na jugoistoku sa Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more dijeli od Italije. Glavni, a ujedno i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km², a dužina morske obale je 293,5 km.

Istorija

Pretečom današnje Crne Gore se smatraju srednjevjekovne kneževine Duklja i Zeta. Crna Gora je tokom turske vladavine imala neku vrstu autonomije, a nezavisnost od Turske joj je potvrđena na Berlinskom kongresu 1878. Od 1918. bila je dio sve tri Jugoslavije. Na referendumu održanom 21. maja 2006. godine građani Crne Gore su izglasali nezavisnost u odnosu na državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru

Turizam

Crna Gora ima dobre uslove za razvoj svih vrsta turizma, pošto posjeduje lijepe plaže, planinski region na sjeveru, bogatu kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu. Crna Gora je bila poznato turističko odmaralište tokom 1980-ih, ali je zbog ratova vođenih u okolnim država tokom 1990-ih njen imidž turističke destinacije narušen. Crnogorski turizam nije počeo da se oporavlja do početka 2000ih, a od tada se znatno povećao broj turista i noćenja.

Kulturna baština

Kultura Crne Gore je oblikovana raznovrsnošću uticaja kroz svoju istoriju. Uticaj pravoslavlja, slovenstva, centralne Evrope, islama i pomorske mediteranske kulture (iz djelova Italije, poput Mletačke republike) bili su prisutni u posljednjih nekoliko vijekova. Crna Gora ima brojne značajne kulturne i istorijske spomenike, uključujući spomenike iz prereomanike, gotike i baroka. Crnogorski srednjevjekovni manastiri sadrže hiljade kvadratnih metara fresaka.

Sport

Crnogorski olimpijski komitet je jula 2007. primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a Crna Gora se kao samostalna država prvi put pojavila na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu . Vaterpolo je jedan od najpopularnijih sportova u državi. Crna Gora je osvojila Evropsko prvenstvo 2008. u Malagi na svom prvom učešću od razdvajanja Srbije i Crne Gore. Od ostalih sportova popularni su fudbal, košarka i rukomet.

Ekologija

Crna Gora je prva zemlja koja je se proglasila za ekološku državu kada je Skupština Crne Gore 20. septembra 1991. na Žabljaku donijela "Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori. Stavka o Crnoj Gori kao ekološkoj državi unijeta je i u Ustav Crne Gore iz 1992. godine. Na teritoriji Crne Gore postoje četiri nacionalna parka: Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero i Lovćen.

Državni simboli i mapa Crne Gore

 

Na stranama "Boka" i "Bijela" možete pronaći opširnije informacije o lokacijama interesantnim za naše posjetioce.

Takođe, na našoj web prezentaciji se nalaze i galerije fotografija sa opisima najinteresantnijih lokacija za turistički obilazak u našem okruženju:

Izvore tekstova koji su korišćeni, kao i autorska prava nad fotografijama možete pronaći na strani "Impresum". Opširnije informacije o ovoj temi možete pronaći na web prezentaciji naše Nacionalne Turističke Organizacije.