Gdje se nalazimo? - BOKA KOTORSKA


Boka, nevjesta Jadrana ...

Svako ko posjeti Boku, doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o umjetnicima, naučnicima ili turistima, Boka snažno utiče na sva čulna iskustva. Boka je ono mjesto gdje se suprotnosti susreću i sjedinjavanju tvoreći jedan sasvim poseban ambijent. Suprotnosti se ogledaju u prirodi gdje se u jednom dijelu iz mirne površine mora naglo uzdižu krševite planine, a u drugom dijelu niču prave botaničke bašte, ali isto tako i u kulturno-istoriskom naslijeđa gdje se dvije civilizacije, istoka i zapada nadopunjuju u jedinstvenoj harmoniji. Praistorijsko doba, ilirsko doba, antičko doba, latinsko-vizantijsko doba, gotika, renesansa, barok, sve se to pretapa u savremeni život pokazujući i dokazujući da prave vrijednosti viječno traju, zajedno u harmoniji.

Ukupna povrsina zaliva je 87,3 km2, zapremima iznosi 2,4 x 106 km3, maksimalne dubina 60 m i prosječna 27,3 m. Salinitet vode je 28%. Dužina obale iznosi 105,7 km. Bokokotorski zaliv ulazi 28 km u kopno.

Boku ukrašavaju sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž cijelog zaliva nalazi se lanac manjih gradova i mjesta od kojih bi svako moglo da ispriča svoju priču.

Zaliv je sa jugoistočne strane opasan krečnjačkim masivima Lovćena (1749m), a sa sjeverozapadne ograncima Orjena (1895m), Radoštaka (1446m) i Dobroštice (1570m). Izmedju ovih prostire se iznad Perasta krečnjački masiv Kason (873m).

Na sjeverozapadnoj strani ulaza u zaliv nalazi se Vitaljinsko poluostrvo, a na jugoistocnoj Luštičko. Ta dva poluostrva, rastavljena su moreuzom Oštro. U unutrašnjosti zaliva nalaze se još dva poluostrva i to Vrmačko, i Devesinjsko, koja razdvaja tjesnac Verige. Tijesnac Verige dijeli Bokokotorski zaliv na dva spoljasnja zaliva, i to Herceg-Novski (ili Topljanski) i Tivatski, i dva unutrasnja zaliva Risanski i Kotorski.

Područje Boke Kotorske, posmatrano kao geo-morfoloska i biljno-geografska cjelina, je veoma bogata prirodom, koja sa posebnim karakteristikama čini neobičan kontrast reljefa, ostatke tektonskih poremećaja, krečnjačkih površina, kao i listopadnu vegetaciju u samom priobalnom pojasu.

S obzirom da se proteže između Jadranskog mora i kraškog zaleđa, područje Boke Kotorske se nalazi pod uticajima sredozemne i planinske klime, koje kada se pomješaju tvore posebnu vrstu submediteranske klime, sasvim specifične za razliku od ostalog dijela crnogorskog primorja. Karakteristično za Boku jeste rano proljeće gdje, kada su sve okolne planine prekrivene snijegom, uz morsku obalu cvijetaju mediteranske biljke i drveće. U zimskom periodu takođe može da se uživa u sunčanim danima na obali dok se u planinski predio može stići za manje od sat vremena. Ljeta u Boki su prijatna sa nešto više kišnih dana nego u ostalom dijelu crnogorskog primorja, što se ogleda u bujnoj vegetaciji. U Boki najviše kišnih dana ima u kasnu jesen i djelimično tokom zime, pogotovo u unutrašnjem dijelu zaliva gdje visoke planine zatvaraju put oblacima koji dolaze sa juga i donose kišu. Uzduž čitave obale zaliva može se vidjeti bogata rasprostranjenost mediteranskog, kontinentalnog i egzotičnog bilja. Lovor, palme, masline, stabla naranadže, limuna i šipka, agave, oleanderi, kamelije, mimoze… samo su dio šarolike flore ovog regiona.

Boka Kotorska je zvanično proglašena jednim od najljepših zaliva na svijetu: WorldBays.

Opširnije informacije o Boki Kotorskoj možete pronaći na web prezentaciji bestofboka.com.


Perast

U podnožju brda sv. Ilije (873), nasuprot morskom tjesnacu Verige, a na mjestu gdje se razdvajaju Kotorski i Risanski zaliv, stisnuo se gradić Perast. Koliko je poznato, to je najstarije prebivalište čovjeka na obalama Bokokotorskog zaliva. Pronađeni ostaci neolitske kulture (3500 god. prije Hrista), kao i brojni arheološki nalazi, svjedoče o kontinuiranom naselju od ilirskog, rimskog, ranohrišćanskog vremena do danas.

Perast, kao rijetku i čudesnu pojavu, posmatramo kroz jedinstvenu cjelinu grada, ostrva i mora. Ovi elementi sjedinjeni su kako u fizičkoj, tako i u duhovnoj dimenziji grada. Život Perasta se odvija kroz sva tri elementa istovremeno. Posebna snaga i neponovljivost te cjeline leži u izraženom sukobu između grada i mora. Njihov odnos posebno naglašavaju dva ostrva, i sama u međusobnom kontrastu. U tom dijalogu između grada i mora prepoznaje se dualitet i simbolika osnovnih principa - kamena i vode. Ono što Perast čini gradom, bez obzira na njegovu veličinu, nije samo veliki broj građevina javnog karaktera (crkve, kapele, palate, nadbiskupija, nekadašnja opština, sud, vatrogasnica i crkvice), već i jedan profinjen nivo urbanog sklopa. Razmjera, propozicija, ritam i veličina objekata osmišljavaju jednu urbanu cjelinu naročito u priobalnom dijelu.


Tivat

U srcu Boke smjestio se Tivat, sa lijepom obalom, plažama, uvalama, lučicama kao i još sasvim neotkrivenim, veoma atraktivnim zaleđem. Bogatsvo arheoloških nalaza i kulturno istorijskih spomenika svjedočanstvo je njegovog nastanka. Brojni kulturni programi, pučke feste, sportska dešavanja postala su sinonim grada. Ono što mu daje poseban pečat su njegovi stanovnici, gostoprimni i otvoreni za sve znatiželjne i dobronamjerne goste. A gosti se u Tivtu rado vraćaju, jedni zbog sačuvanog primorskog ambijenta, drugi zbog domaćinske atmosfere i opuštenosti.

Zvanična web prezentacija Turističke organizacije Tivta se nalazi na adresi tivat.travel.

 

Porto Montenegro je projekat izgradnje naselja oko marine i matične luke za jahte sa sjajnom perspektivom osmišljene tako da zadovoljava sofisticirane potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte. Glavni investitor projekta je kanadski biznismen Peter Munk, osnivač Barrick Gold korporacije. Ostali investitori su: Lord Jacob Rothschild, Nathaniel Rothschild, Bernard Arnault, Sandor Demjan i Anthony Munk.

Zvanična web prezentacija Porto Montenegra se nalazi na adresi portomontenegro.com.


Na stranama "Herceg Novi", "Kotor" i "Bijela" se nalaze informacije o lokacijama koje su posebno važne našim posjetiocima.
Izvore tekstova koji su korišćeni, kao i autorska prava nad fotografijama možete pronaći na strani "Impresum".