Gdje se nalazimo? - BIJELA


Na sjeverozapadu Boko-Kotorskog zaliva, na 12-om kilometru od Herceg Novog, obasjana plavetnilom mora, okružena zelenim brdima, nalazi se Bijela - naselje sa više od 4000 stanovnika, koje se pod imenom naselje Svetog Petra pominje jos u XIV vijeku. Bijela je pozicionirana na istoku hercegnovske rivijere koja ima vrlo visoku prosječnu godišnju temperaturu - 16.2 C° i preko 200 sunčanih dana godišnje, a ljeti u julu i avgustu ima prosječno 11 sunčanih sati dnevno. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Herceg Novi i njegova rivijera posjeduju bogati turistički potencijal koji je uslovljen povoljnom klimom i geografskim polozajem.


Ljubitelji kulturno-istorijskih spomenika koji posjete Bijelu mogu obići jednu od značajnijih znamenitosti kao što je crkva Rize Bogorodice iz XIV vijeka, sa zidovima oslikanim freskama vizantijskog stila. Ukoliko ste pak od onih koji zele da se opuste uz tempo modernog zivota, onda bi vam brojni kafei, restorani i disko-klubovi sigurno upotpunili ugođaj.

Sakralni spomenici

  • Crkva Riza Bogorodice (nastanak crkve, prvobitno izgrađene na ovom mjestu, vezuje se za XII vek, period rane romanike, mada nije isključeno ni da je starija. Delovi zidova stare crkve sa temeljima prezentirani su na vrlo prikladan način u sadašnjoj, pa se mogu vidjeti preko zastakljenog okna, postavljenog u nivou poda postojeće crkve. Stara apsida iznutra je oslikana freskama vizantijskog stila, nastalim krajem XII ili početkom XIII vijeka i predstavlja najveću znamenitost crkve Rize Bogorodice).
  • Katolička crkva Sv. Petra (na pročelnom zidu ove crkvice ugrađene su spolije sa starijeg objekta. Fragmenti sa tekstom i dekorativnom plastikom osvjetljavaju vrijeme kratkotrajne dominacije franačke države na ovim prostorima, oko 805. godine, kada je došlo do podizanja prvog benediktinskog samostana, koji su porušili Mongoli 1242. godine. Po dosadašnjim nalazima crkva Sv. Petra podignuta je na mjestu gdje se nekada nalazio benediktinski manastir).
  • Crkva Sv. Vrači - sagrađena 1904. god.
  • Crkva Sv. Petra - na brdu Klin.

Nekoliko fotografija Bijele

 


U blizini Bijele nalaze se gradovi Herceg Novi (12 km), Kotor (30 km) i Tivat (7 km). Svi ovi gradovi pružaju pregršt insteresantnih kulturno istorijskih sadržaja, mjesta za odmor, šetnju po prirodi, planinarenje i noćni provod. U Tivtu posebno treba izdvojiti savremenu marinu Portomontenegro koja predstavlja najnoviji hit u svijetu nautičkog turizma. Portomontenegro je nova destinacija svih ljubitelja jahtinga.

Iz Bijele se do svih kulturno turističkih tačaka u Crnoj Gori dolazi veoma lako, bilo automobilom u sopstvenoj režiji, bilo u aranžmanu neke od brojnih turističkih agencija ili pak javnim autobuskim prevozom čija je mreže dobro razvijena sa pouzdanim i čestim polascima.


Izvori tekstova koji su korišćeni, kao i autorska prava nad fotografijama možete pronaći na strani "Impresum".